Pyszny, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Ewidentnie, chodzi o mozzarellę. Znany na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a całkowicie z rejonu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie jedynie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, jakkolwiek też charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkiem oryginalnego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, niemniej jednak równocześnie nie zmienia własnego delikatnego oraz naturalnego smaku.

tiramisu

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy czy też innych potraw, czy to z makaronami bądź innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym oczywiście serem nieczęsto zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest bardzo specyficzne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Niewątpliwie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w szczególnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest nieprzerwanie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs produkty sero podobne

dobra mozzarella   

Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze lub najzwyczajniej w świecie normalni ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak właściwie ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy też mozzarelli. W jaki sposób nadmieniono na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania wedle szablonowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa oraz receptura są napisane na listę towarów chronionych i tradycyjnych.

mozarella

Skąd w następstwie tego wziąć nowatorski, rozkoszny ser mozzarella? Wystarczy udać się do przetestowanych delikatesów. Należy niemniej jednak liczyć się z tym, że nowatorski włoski ser będzie dużo droższy, niż sprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy tradycyjnego sera mozzarella możemy powiedzieć jedno – rzeczywiście warto dopłacić oraz napełniać się pysznym smakiem.