Każda sztuka kulinarna charakteryzuje się osobistymi tradycjami, obrządkami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To przykre, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa i łatwa. Znacznej większości z nas łączy się wyłącznie z pierogami (które są niezmiernie cenione na całym globie), schaboszczakom, mizerią i kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi honoruje się za lokalne, przede wszystkim z powodu serwowania ich na terenach kraju. Ale nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz koneserów kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone zwykle z Polską. Można dostać je w szczególnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bezbłędnie smak sztampowych pierogów ruskich czy również żadnych innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich wartość. W ostateczności to wyłącznie pożywienie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych dań, reprezentatywnych dla różnych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się jednakże po raz kolejny na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły oraz składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak ściśle mówiąc niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film