Kuchnia włoska jest jedną z w najwyższym stopniu słynnych na całym świecie. Dzisiaj posmakować wolno jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak oryginalne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu posiadają włoskie specjały. Co uwielbiają jeść pierwotni Włosi?

Co jest najbardziej znaczącym włoskim daniem?
Z trudem wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza kojarzy się z Włochami. Miłują ją też sami Włosi.

Olśniewająca serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, który nie bez powodu określany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże rozkosznego dania. Najbardziej znana pizza to bezsprzecznie Margherita. Składa się ona z:
•    pomidorów San Marzano;
•    sera mozzarella;
•    świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze szczególnej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.

Czy możliwa jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co w rzeczywistości ubóstwiają jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o pastach. Niektórzy pokuszą się nawet o twierdzenie, iż to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W największym stopniu włoskie jest bezsprzecznie spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z przeróżnego typu sosami. Istotne jest, by nie był on rozgotowany. Al dente, czyli odrobię twardy – taki powinien być porządnie ugotowany makaron wedle Włocha. Inne legendarne włoskie makarony to:
•    canelloni;
•    lasagne;
•    
Różnią się one formą oraz sposobem podania.
Włoska kuchnia jest bardzo ubogacona. Poświęcić wolno jej faktycznie długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują też słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednak na to, po jakie danie sięgamy, możemy być pewni, że oczaruje ono głębią smaku oraz aromatu.