Włosi wiedzą, w jaki sposób jeść. Być może skutkiem tego, że używane przez nich składniki są świeże, aromatyczne i solidne dla każdego. Tradycyjna kuchnia włoska śpieszy śródziemnomorskim wzorem jedzenia – ogniskuje się na prostych, oczywistych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Badania wskazują, że korzyści płynące ze wzoru diety śródziemnomorskiej są w stanie obejmować reformę utraty wagi, poprawniejszą inspekcję poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenie ryzyka depresji. Włoskie pożywienie jest także dobre i oznacza wypełnianie spiżarni potrawami, jakie nie jedynie smakują niesamowicie, jednak też są całe napakowane atrybutami pobudzającymi zdrowie.

mięso sezonowane w Krakowie
restauracja włoska Kraków

Zerknij na parę poniższych czynników, które stanowią istotę kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina i gotuj!

Oliwa z oliwek
Jest to praktycznie niezbędne uporządkowanie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, które spożywa się w trakcie realizowania diety w stylu śródziemnomorskim, niebezpieczeństwo wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej pomniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest bogata w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak też witaminę E oraz inne zdrowe związki, które pomniejszają stan zapalny.

Krakow Restaurant italian Cuisine

   

Pomidory z puszki
Orzeźwiające pomidory są wyśmienite, jakkolwiek te z puszki mogą sprawić, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest bardzo ważne. Pomidory pomagają chronić nas przed niektórymi nowotworami, schorzeniami serca i osteoporozą i mogą działać jako silne przeciwzapalne związki.

Czosnek
Czosnek ma na własnym koncie długą przeszłość wyeksploatowania z racji posiadanych właściwości leczniczych. Po pierwsze, obejmuje związek o nazwie allicyna, który przyczynia się do odprężenia naczyń krwionośnych (to właśnie dzięki czemu krew może płynąć bez ograniczeń), powoduje powstawanie naczyń krwionośnych oraz zapobiega kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku mieszczą ze sobą jeszcze więcej korzyści: są w stanie zatrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu asekuracji przed rakiem oraz zniżyć poziom glukozy we krwi w celu słabnięcia ryzyka cukrzycy.